Milyen gyógyszer és módszer ajánlott fogfájásra? – 5+1 praktika fogfájás csillapítására

A kínzó fogfájás legtöbbször váratlanul csap le az éjszaka közepén, vagy épp a szabadság első napján, amikor nincs esélyünk azonnal eljutni a fogorvoshoz. Elsősorban a megelőzést ajánlják a szakemberek a megfelelő tisztítással, szájöblítők használatával, ám ha a gyötrő fájdalom beköszönt a tüneteket jól enyhíthetjük vény nélkül kapható fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel. Összegyűjtöttük a fogfájás leggyakoribb okait és 5+1 praktikát ajánlunk a fogfájás csillapítására!

Miért fáj a fogam – Fogfájás okai

A fogfájás tompa, de elhúzódó formáját hajlamosak vagyunk elhanyagolni, bízva abban, hogy magától elmúlik majd. Többnyire ez kezelés nélkül nem következik be és a tompa fájdalom kitart, vagy felválthatja az éles, máskor a lüktető fájdalom. Komoly tünete a fogakhoz vagy fogínyhez kapcsolódó gyulladásnak a hőhatásra, azaz a hidegre-melegre való érzékenysége is.

Leggyakrabban a fogszuvasodás és az ahhoz kapcsolódó fogbélgyulladás, a környező szövetek gyulladása okozza a fogfájást . Erős fájdalommal járhat a fogágybetegség és az ínygyulladás, valamint a fog gyökere körüli gyulladás is.

Következőket jelezheti még a fogfájás:

  • fogínysorvadás, fogíny visszahúzódása
  • fog kopása, sérülése
  • meglévő fogtömés, vagy korona, fogpótlás sérülése, elmozdulása és kilazulása
  • fogfejlődési problémák – például a bölcsességfog rossz helyen történő kitörése-, megrekedése és ezáltal a fogak torlódása
  • rossz szokások – fogcsikorgatás, állkapocs szorítása

A fogfájás valódi okát a fogorvosnak kell kezelni, mert a kezeletlen fogbetegségek súlyos következményekkel járhatnak! Az alapos és rendszeres fogtisztítással – ha szükséges fogselyem, az egyéb fogköztisztító használatával és a szájöblítők használatával -, valamint a rendszeres fogorvosi ellenőrzéssel, fogkő eltávolításával megelőzhetőek a hirtelen kialakuló fogfájások és vészhelyzetek is!

A továbbiakban ajánlott praktikák csupán ideiglenes megoldásként szolgálhatnak! Fogfájás esetén minél előbb keresse fel fogorvosát!

fogfájás
Fogfájás

Praktikák+vény nélkül kapható gyógyszerek a fogfájás csillapítására

Hideg borogatás

Az arc hideg borogatása, jegelése csökkenti az esetleges duzzanatot és enyhíti a fájdalmat, illetve csökkenti a gyulladást. Eleinte akár tízpercenként, majd óránként néhány percig érdemes hűteni az arcot, ha jól esik. Használhatunk tiszta textílbe burkolt jégakut, jégkockát, vagy akár mirelit árut is.

Elő a fűszerekkel

A szegfűszeg a legismertebb és az egyik leghatékonyabb házi gyógymód a fogfájás és a gyulladás enyhítésére. A lehető legegyszerűbb módja az alkalmazásának, ha a szegfűszeget egyszerűen szétrágjuk a fájós foggal. A szegfűszeg lezsibbasztja, érzésteleníti a fájós fogat és a környezetét. Ugyanakkor a gyulladás maga is csillapodik a szegfűszeg hatására.

Ha nem szívesen rágcsáljuk a szegfűszeget, akkor vásárolhatunk szegfűszegolajat is a gyógyszertárban, amelyel ecsetelhetünk, vízzel higítva pedig öblögethetünk is.

A kurkuma és a gyömbér is remek fájdalom-, illetve gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

Öblögethetünk sós, langyos vízzel is, hisz a só is remek fertőtlenítő. Minimum 20-30 másodpercig öblögessünk a megfelelő hatás érdekében.

Hagymát hagymával

Rágcsáljunk el egy gerezd fokhagymát, vagy vöröshagymát, amelyek szintén hatékony antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

Alkalmazhatjuk az összezúzott hagymákat pakolásként is.

Sokoldalú szódabikarbóna

Kevesen tudják, hogy a szódabikarbóna kis vízzel keverve, pakolásként szintén jó gyulladáscsökkentőként szolgál.

Vény nélkül kapható nonszteroid gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók

A vény nélkül kapható kapszulák, tabletták, például az ibuprofén, a diklofenák, az acetilszalicilsav és származékai, valamint a paracetamol hatóanyagú fájdalomcsillapítók hatékonyan csillapítják a fog fájdalmát és a gyulladást is csökkentik.

Ezek a vény nélkül kapható fájdalomcsillapító és gyulladás csökkentő készítmények rövidtávon rendkívül hatékonyak, ám hosszútávon nem javasoltak, csupán abban az átmeneti rövid időszakban alkalmazhatjuk ezeket, míg el nem jutunk a fogorvoshoz!

Egyéni reakció és érzékenység dönthet a gyógyszer kiválasztásáról. Fontos tudni, hogy várandósok csak paracetamol hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket kaphatnak, ha feltétlenül szükséges!

+1 Gyógynövények és teák sokféleképpen

Nem gondolnánk, de a kiáztatott filteres fekete tea a fogra helyezhető, így annak csersav tartalma összehúzza az ereket és csökkenti a gyulladást.

Emellett még számos gyógytea levele jó borogatás, vagy öblögető lehet fogfájásra. Ilyen a borsmenta, melynek leveleit kiáztatva öblögethetünk, de rágcsálhatjuk is őket a szegfűszeghez hasonlóan.

A kakukkfű szintén fertőtlenítő hatással rendelkezik, így szintén érdemes öblögetni vele fogfájás esetén.